Tuesday, August 31, 2010

Raya Datang Lagi ~ Tips Shopping Shawl n Tudung

Selamat Berpuase Sume! Selamat Berbuke Juge! Hehehe

Dsebabkan skrg ni musim org dok shopping2 raye kan, so aku pon teringin la nk wat segmen 'Raya Datang Lagi' yg aku pon xsure contentnye berkaitan atau x... Heh...
Tp, aku try la eh...
So, utk first part of dis segmen, aku mau cite skit la tips2 shopping shawl n tudung kat kedai2 or shopping2 complex or pasar2 mlm or sewaktu dgnnye.... huhu...

1. Shopping tudung cotton yg bunga2/corak2.
Tudung cotton yg corak2 ni mmg bersepah nk cari, pg la mane2 kedai pon, sure ade jual tudung cotton ni.. Bukan sebab corak die yg menawan, tp amat senang utk dpakai.. hihi.. So, kalau korg nk shopping tudung yg jenis ni, sila la cari yg murah nye... Biase aku beli RM 5 je... Ye, RM 5.... x caye? nk aku eja ke? heh... Kalau korg ade pg kedai yg jual 10 rggt, or 9 rggt, tolong la jgn beli dulu.. (unless korg mmg byk duit b xmau consider yg lg murah, or yg lg murah tu xde corak yg korg berkenan)... Kalau kat jln TAR tu, (Oh! rindunye Jln TAR) kalau korg jmpe yg mahal, jln la lg smpai jmpe yg 5 rggt... Em, tp kekdg kat pasar mlm Jln TAR tu die jual lg murah, or buy 1 free 1.. (tp xselalu ye...)



2. Shopping shawl yg menarik n tertarik
Utk shawl cotton lak, ade yg 5 rggt gak tau... Cari la kat sudut2 Jln TAR tu mesti ade punye... hehehe... Kalau shawl gorget ke, satin ke, rainbow ke cr la yg 6 or 7 rggt.... Kalau die jual 8 rggt pon xyah beli, sbb sure2 ade kedai lain yg lg murah... Yg markup smpai 15 rggt lg la, kedekut gle.. hehehe... So pepandai la korg mencari k... Ouh, lupe lak, kalau shawl lycra, byk kedai jual 20 rggt... Pepandai la korg tawar menawar smpai dpt 15 rggt k.... Gud Luck dgn tawar menawar! heh...



3. Shopping inner lycra or cotton
Same goes to inner... Tolong la cr yg murah, 5 rggt ade ea... 3 rggt pn ade tau... hehehe.. Kebanyakan kedai yg dekat dgn stesen P@#$%, mmg akan markup harga gile2 sbb kalau ade org2 yg xbape rajin nk jln jauh2, mmg akan shopping area2 situ je.. Yela, turun2 train trus shopping, then trus blk... (K, aku bukan jenis cmtu, shopping kat Jln TAR sgt best bile menyelit2 n menawar2... huhu)....

4. Shopping tudung bawal
Utk tudung bawal la, harga mmg standard.... Kalau setakat 35 rggt utk bawal 1 tu ok la.... Tp aku pnah je beli dalam 20 rggt utk bawal satu... Em, tp kalau korg nk beli bawal bese, 10 hgga 15 rggt pon dpt... N kalau korg nk beli ikan bawal, sile ke market.. (ok, melawak je).... Tudung bawal ni plak kalau korg nk beli, tgk btol2 batu die, (kalau yg berbatu la, bukan yg sulam semate2) samada batu plastik or x... Kalau yg plastik, dlm 28 rggt pon dpt... N tgk btol2 yg batu die, die gune batu yg shining abis smpai silau2 mate... hehehe.... N skrg ni ade plak batu rainbow, (mmg cantik), tp sgt mahal, dlm 70 rggt... Utk kedai2 yg jual 70 rggt, boleh je korg tawar2 smpai dpt 50 - 55 rggt... Kalau die xnk bg, proceed ke kedai lain.... Hehehe....



K, penat da type.... hehehehe....
Nntikan Segmen ke 2 Raya Datang Lagi~
Selamat Bershopping dlm penjimatan ye rakan2! 
Peace n Love....
Lurve It? Like It!

8 tulis-tulis:

ammo said...

pergh..rare gle gambo afy dgn kulit setulus mulus begitu.huhu...

echasuzrin said...

hahahaha...
pisang sengal.... tu zaman bile nye gamba dowh...
weyh, aku da follow kau...
bek kau follow aku blk...
siap link lg tau...
hihihi

ammo said...

da lame kot aku link blog ko kot..heee

echasuzrin said...

ye2... time kasih la pisang.....
mari la mengupdate blog.......

Ari said...

mane muka aku? :p

echasuzrin said...

alaaaaa....
xkejumpaan gmba u la dear....
byk gmba free hair... hehehehe...
next entry k...

aisyah- said...

ala apesal aku beli shawl dpt 10 hengget..hehehe..btw aku dh beli koleksi shawl bru..nti kte hangout aku pakai la..=)

echasuzrin said...

shawl baru ape lak kau beli ni???? hihi.....
excited mau tgk!